2014. gada vasaras nometne – arheoloģiskā ekspedīcija

Skolēnu pils arheoloģijas un Vecrīgas vēstures pulciņa audzēkņi aizvadījuši interesantu, atradumiem bagātu vasaras nometni – arheoloģisko ekspedīciju. Kā parasti viņi piedalījās savas skolotājas Ināras Kunigas vadītajos arheoloģiskajos izrakumos Latgalē gleznainā Rušona ezera piekrastē esošajā 8 . – 12. gadsimta Kristapiņu kapulaukā.

 

Daudziem tā bija pirmā izrakumu sezona. Izrādījās, ka arheologam jāprot strādāt ar dažāda izmēra darbarīkiem – sākot ar lielajām lāpstām līdz pat nelielām tā sauktajām ,,kāpostu,, lāpstiņām. Pie tam ir jābūt ļoti uzmanīgiem un pacietīgiem.

 

Prieks par paveikto darbu bija liels, jo atradumu vidū neiztrūka ne bronzas rotaslietu, ne dzelzs ieroču un darbarīku. Kāda vīra kreiso roku pie delnas sedza rokauts, kas bija izgreznots ar bronzas stīpiņām. Atradumu vidū bija arī izmēros lielā bronzas stopsakta ar kuru latgaļu vīrietis saspraudis apmetni vai svārkus. Jāsaka gan, ka apbedījumu atsegšana tika uzticēta pieredzes bagātākajiem vecākās grupas audzēkņiem un, protams, tur vienmēr klāt bija mūsu skolotāja, kas teica: ,,Skatieties un mācieties! Vingriniet rokas! Neatstājiet zemes kunkulīšus! Nesteidzieties!”

 

Pēc darba izrakumu laukumā ekspedīcijas dalībnieki pilnībā izbaudīja dzīvi dabā, jo dzīvoja teltīs. Neizpalika ne dziesmu vakari pie ugunskura, ne sacensības, projektu spēles, karnevāls un ekskursijas. Redzēts gan Rušenicas pilskalns, gan Cirīša ezera Upursala ar seno pilskalnu, Raiņa jaunības dienu māja Aizkalnē un latgaļu keramikas bagātie fondi ar podnieka cepli. Protams, arī Aglona, Velnezers un Preiļi.

 

Katrā ziņā tas viss jāizdzīvo un jāsajūt pašam, jo tikai tad pilnībā ir izprotami mūsu pulciņa himnas vārdi, kur ir arī tāds teikums – Sijā smiltis skolnieciņi meklē bronzas aprocīt… Moka odi, moka mušas, moka aklie dunduri. Man vienalga, man vienalga, es tik turpin sijāšan…

 

Bērnu un jauniešu centra „Rīgas Skolēnu pils”

Arheoloģijas un Vecrīgas vēstures pulciņa interešu izglītības skolotāja

Ināra Kuniga

Mob.t. 26117165

inarakuniga@gmail.com