Skolēnu pils radioeletroniķi Starptautiskajā izgudrotāju izstādē „Minox 2013”

Kopš 2008.gada 6.oktobra tiek atzīmēta Izgudrotāju diena. Tās ietvaros notiek Starptautiskā Izgudrojumu izstāde ar nosaukumu „MINOX” – par godu vienam no nozīmīgākajiem izgudrojumiem – pasaulslavenā miniatūrā fotokamera, kas radīta Latvijā. Šogad izstādē jauniešu kategorijā piedalījās arī Bērnu un jauniešu centra „Rīgas Skolēnu pils” radioelektronikas pulciņa audzēkņi Kristiāns Micītis un Dmitrijs Konons ar darbiem „Robota roka un tās vadīšanas metode”, Valentīns Bukovskis ar „Iekšdedzes radio” un „Elektrība pa vienu vadu”, kā arī Kaspars Kreicbergs, Oskars Lācis un Valters Šnē ar mikro vēja ģeneratoru modeļiem.Izstādē piedalījās arī pieredzējuši izgudrotāji, firmas un zinātnieki. Nerunājot par sarežģīto un tikai speciālistiem saprotamo, bet apskatot ikdienišķas lietas, izrādās, ka pat cepure, cirvis, iepirkumu maisiņš un kāmīša māja vēl nav līdz galam izgudroti, un tie var būt pavisam citādi, kā esam paraduši –ar jaunām funkcijām un labāki.

Izstādē sastapām arī daudzus paziņas un sadarbības partnerus, tikām uzaicināti piedalīties RTU Tehniskās Jaunrades dienās.

Interesanti, ka daudzi izgudrotāji ir arī skolotāji, un pirms vairākiem gadiem skolēnu Tehniskās Jaunrades sacensībās sastaptie jaunieši kļuvuši par nopietnu izgudrojumu autoriem.

Par sekmīgu dalību izstādē Valentīns, Oskars un Kristiāns saņēma AHAA centra (Tartu, Igaunija) bezmaksas apmeklēšanas iespēju, Dmitrija un Kristiāna darbs tika novērtēts ar diplomu.

Par sava veida atzinību var tikt uzskatīts arī kāda apmeklētāja neviltot izbrīns,  aplūkojot Valentīna darbu „Bet kur tad mīnuss!?”  un daudzu meiteņu vēlēšanas sasveicināties ar robota roku.

Atliek tikai turpināt, viss nebūt vēl nav izgudrots.

 

Jānis Ozols-Ozoliņš

Bērnu un jauniešu centra „Rīgas Skolēnu pils”

radioelektronika pulciņa interešu izglītības skolotājs

radiojanis@inbox.lv