TELEVĪZIJAS PULCIŅĀ, PĒC ETWINNING KONFERENCES BERLĪNĒ TOP JAUNS PROJEKTS

No eTwinning konferences Berlinē, š.g. martā, atgriezos ar jauniem kontaktiem piezīmju blociņā, jaunām zināšanām, kas gūtas darbnīcās, un jaunām projektu idejām. Visa  daudz un viss interesants! Nu, laiks praksē pārbaudīt jaunās iemaņas. Vispirms par konferences idejām pastāstīju saviem audzēkņiem – kas no tā visa mūs aizraus … tad racionāli izvērtējām savas šī mācību gada iespējas – ko reāli pagūsim.Un tā – “Living (Hi)Story” projekts likās vispiemērotākais.  Projekta ideja – katras dalībvalsts skolnieki intervē savus vecākus un vecvecākus. Intervijas tēma – vecākās paaudzes cilvēki stāsta par kādu viņiem piederošu lietu, ko viņi ieguvuši pirms daudziem gadiem, kas viņiem dārga, vai stāsta par notikumu, kas saistīts ar šo lietu.

Neparasts, zināmā mērā grūts, stereotipus lauzošs projekts, kas sākumā likās tik vienkāršs …

Vispirms – kurš būs drosmīgs intervēt savus vecvecākus, un interviju ievietot publiskā interneta telpā? Vai pietiks drosmes būt intervētam …

Un tad atklājās – ne visi gatavi uz sarunu ar vecvecākiem … vecie cilvēki esot garlaicīgi!? Bieži atkārtojas, ir neinteresanti … “mūs neinteresē vecie cilvēki – mūs interesē jauniešu problēmas!” !? Ar tik spēcīgiem argumentiem – kā lai ar tiem nerēķinās ?

Vecie cilvēki ir neinteresanti ? – bet mēs taču zinām – tikai neinteresantiem cilvēkiem viss šķiet neinteresants. Pārvari šo stereotipu, sāc runāt un ieklausīties – un atklāsies neparasta pasaule. Pagātne neliksies tik sveša un daudzas šodienas problēmas izrādīsies vienkārši atrisināmas … Mēs, gribam vai nē –  esam saistīti ar pagātni, un zināšanas atbrīvo …

Pirmie savas intervijas publicē rumāņu skolnieki. Skatamies, analizējam, mācamies no kļūdām !  Pirmais iespaids – tik interesanti ! – viņi ir tik līdzīgi mums … Nākamais – pārliecināmies, ka filmējot nekvalitatīvi, saturs nav uztverams. Tehniski labi nofilmēta intervija labāk atklāj saturu. Rumāņu interviju iedvesmoti, arī mūsu skolēnos rodas drosme pamēģināt.

Un, lūk arī pirmā latviešu intervija gatava! Aleksis filmē savu vecmāmiņu. Intervijas nosaukums latviešu valodā, vecmāmiņa runā krieviski.  No krievu valodas tulkojam latviski – tad ar angļu valodas subtitriem palīdz Daniels – labākais angļu valodas zinātājs mūsu grupā! – īsti starptautisks projekts.

Iedvesmo arī tas, ka varam praksē pielietot gada laikā gūtās zināšanas par kadra kompozīciju, filmēšanas un montāžas pamatprincipiem, gaismām un intervijas psholoģiju.

Galvenais, ko sapratām par dalību starptautiskā projektā – mūsu darbu skatās, vērtē, raksta atsauksmes un komentārus. Mēs kādam esam vajadzīgi un interesanti ! Tas motivē mums pilnveidoties. Ar to pašu interesi, ar kādu sekojam mūsu partneru publikācijām, viņi seko mūsu darbiem !

Bloga adrese:

http://livingushistory.wordpress.com/

Pa šo laiku blogam pievienotas arī ungāru un itāļu intervijas. Ceram rudenī būs vēl vairāk.

Mūsu pulciņa intervija. Autors: Aleksis Kvjatkovskis, titri : Daniels Ustups.

http://livingushistory.wordpress.com/2012/05/13/interview-with-grandma/

Un vēl! Izrādās, pavisam nejauši esam iesaistījušies projektā, kas atbilst pasaules aktualitātēm –  2012.gads ir Eiropas paaudžu solidaritātes gads. To sapratām tikai tad, kad publicējām pirmo interviju un pārrunājām iespaidus un ieguvumus. Esam īstā vietā īstā laikā ?! 🙂

Materiālu sagatavoja Rīgas Skolēnu pils televīzijas pulciņa skolotāja Tatjana Gvozdeva.

2012.g. jūnijs