Noslēdzies IX Atklātais starptautiskais Elektronisko Ziemassvētku dekoru konkurss

2013.01.11 Zsv-dekoru konk7Tradicionālais IX Atklātais starptautiskais Elektronisko Ziemassvētku dekoru konkurss sākās 2012.gada 15 decembrī, tā noslēgums notika 2013.g.11.janvārī. To organizēja BJC „Rīgas Skolēnu pils” sadarbībā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu un Rīgas interešu izglītības metodisko centru. Konkursu  atbalstīja  Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija. Konkursā  piedalījās 70 dalībnieki no BJC „Rīgas Skolēnu pils”, TJN „Annas-2”, Ventspils Jaunrades nama, BJC „Daugmale”, Zālītes speciālās internātpamatskolas, Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas, kā arī ar 60 darbiem viesi no Viļņas Bērnu jaunrades un informātikas centra (Lietuva), Šauļu Jauno tehniķu centra (Lietuva),  Minskas Bērnu un Jauniešu pils (Baltkrievija) un Maskavas Bērnu jaunrades nama „Caricino”.Darbi bija izvietoti Rīgas Skolēnu pils 1. stāva gaitenī, kur tie sekmīgi darbojās līdz 11.janvārim. Pa šo laiku darbus aplūkoja vairāk nekā 4000 skatītāju – Rīgas Skolēnu pils Ziemassvēku pasākumu apmeklētāji, audzēkņi, viņu ģimenes. Skatītāju atsaucība bija ļoti liela, piemēram, skatītāju balvas piešķiršanai nepieciešamie 100 vērtējumi tika savākti vienā dienā dažu stundu laikā.

11.janvārī, piedaloties konkursa dalībniekiem un viesiem no Maskavas, Viļņas, Šauļiem, Ventspils, kā arī pārstāvjiem no Latvijas Elektronikas un Elektrotehnikas rūpniecības asociācijas un J.Smilgas Tehnoloģiskā biroja, konkurss svinīgi tika slēgts. 17 konkursa dalībnieks saņēma Diplomus, 20-Atzinības Rakstus par veiksmīgu piedalīšanos, pārējie – veicināšanas balvas.

Sekojot tehnoloģijām, konkurss ir audzis kvalitatīvi, darbi šogad bija īpaši interesanti, un to novērtēšana nebija viegla. 1.vietu Ekspertu klasē saņēma rūpīgi nostrādāts un vizuāli iespaidīgs Rīgas Skolēnu pils audzēkņa E.Kuzmaņa darbs „Ziemeļblāzma”, Meistaru klasē – Maskavas pārstāvja Aleksandra Fomičeva „Burvju ziediņš”. Arī 3.vietā bija ziediņš – Šauļu Jauno tehniķu centra Džugas Ivakevičiusa „Ziemassvētku ziediņš”.  Abos darbos visai  oriģināli bija izmantoti ikdienišķi materiāli- pudele un kokteiļu salmiņi. Tautas klases uzvarētājs bija visai pārsteigts, uzzinot, kādu antīko zinātnieku – Arhimēda un Leonardo da Vinči idejas viņš ir izmantojis savā „Eglē-čūskā”.

Savā stilā, interesanti un sarežģīti bija Maskavas audzēkņu Aleksandra Rudenko un Alekseja Lukojanova darbi, Minskas audzēkņa Romana Rakoveca „Gudrajo zvaigzne”. Skatītāju balvas saņēma Tautas klases uzvarētājs A. Žoss par darbu „Egle-čūska” un Zālītes Speciālās internātpamatskolas tehniskās jaunrades pulciņa kopdarbs- „Bētlemīte”.

Vairāki darbi bija veidoti sadarbībā ar Rīgas Skolēnu pils floristikas un keramikas pulciņiem. Šogad interesanti bija TJN „Annas2” darbs „Divkrāsu lampa” no papīra un Minskas bērnu veidotā eglīte no filca.

Konkursa noslēgumā īpašas balvas no Latvijas Elektrotehnikas un Elektronikas rūpniecības asociācijas saņēma visi četri 1.vietu ieguvēji un meitenes – elektroniķes – Rīgas Skolēnu pils audzēknes Rene Veide un Laura Liene Mazbuša, kā arī Laima Kamzola no Ventspils. Daļu balvu uzvarētājiem un dalībniekiem bija sagādājis uzņēmums „Hanzas elektronika” un Tehnisko zinātņu doktors J.Alnis no Vācijas.  S.Smilgas Tehnoloģiskā biroja vadītājs J.Smilga pasniedza balvu-Ģeneratoru un magnētus Rīgas Skolēnu pils radioelektronikas pulciņam.

Rīkojot nākošo konkursu, tiks ņemta vērā šī konkursa pieredze, paredzēts uzaicināt arī dalībniekus no  Igaunijas un Sanktpēterburgas

Fotogalerija (autors skol. A.Kozlovskis) atrodama: www.rsp.lv

Saistošie materiāli:

http://www.bauskasdzive.lv/news/article.html?xml_id=30183

BJC „Rīgas Skolēnu pils” radioelektronikas pulciņa interešu izglītības skolotājs Jānis  Ozols- Ozoliņš