Skolēnu jauna pieredze filmu veidošanā.

Pavasara brīvlaikā 12.-19.martam Bērnu un jauniešu centra “Rīgas Skolēnu pils” pulciņa “Filmu darbnīca” audzēkņi mēroja ceļu uz Dānijas pilsētu Minstedu (Mønsted), kas atrodas pavisam netālu no Viborgas. Tur viņi kopā ar citiem Rīgas skolēniem no Privātās vidusskolas “Citruss” un Bērnu un jauniešu centra “Daugmale”, kā arī skolēniem no Lietuvas, projekta “Nordplus Junior” ietvaros attīstīja savu audiovizuālo domāšanu un filmu veidošanas prasmi pieredzējušu pedagogu vadībā. Viborgā atrodas starptautiska koledža, kas apmāca animācijas profesionāļus.

 

Projekts, kas saucas “Me and Media”, domāts iesācējiem populārā filmu veidā – animācijā, un tā mērķis ir iemācīt skolēniem audiovizuālās un starpkultūru komunikācijas pamatus, veidojot filmiņas par aktuālām tēmām. Tas paredzēja un paredz arī vispārīgās komunikatīvās prasmes attīstību, kuru skolēni braucienā guva ar uzviju. Viņiem bija jādzīvo ģimenēs un jāizprot cita valoda un kultūra. Dienas Dānija noritēja ļoti draudzīgā gaisotnē!

 

Skolēni izmēģināja dažādas animācijas tehnikas. Piecas grupas, mainoties, veidoja plastilīna tēlus, aplikācijas tēlus, strādāja ar smiltīm, veidoja intervijas ar “zaļā ekrāna” efektiem, kā arī skečus pikseļu tehnikā. Tādējādi viņiem bija iespēja izvēlēties savai grupai piemērotāku animācijas tehniku kādam kopīgas stāstam par izvēlēto tēmu. Atlikušajās darba dienās tapa 5 īsas animācijas. Tās tika demonstrētas noslēguma dienā skolēnu un pieaicināto vecāku klātbūtnē. Visi darbiņi, kaut gan tie bija iesācēju darbiņi un tas bija redzams, pelnīja aplausus!

 

Nākamās projekta komunikatīvās animācijas filmiņas plānots veidot rudenī kopīgā tikšanās reizē pie Lietuvas kolēģiem. Pagaidām projekta dalībnieki apkopo savu pieredzi, jaunieguvumus un analizē kļūdas. Par to, kas šis projekts ir svarīgs gan skolēniem, gan pašiem pedagogiem gan Dānijā, gan citur, liecina preses interese par šo pasākumu. Saites uz divām publikācijām zemāk. Tāpat zemāk atrodamas saites uz filmiņu par braucienu un uz mūsu audzēkņu pirmajām animācijas filmiņām, kuras tika veidotas, gatavojoties projekta braucienam.

 

Prese par pasākumu: (sk. pēdējo lpp.) http://www.e-pages.dk/fjendsfolkeblad/208/html5/

https://viborg-folkeblad.dk/artikel/367773

 

Filmiņa par pasākumu: https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=pePCoc8dH3Y

Skolēnu filmiņas: https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=GgGAnna9uaQ

 

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=Uj_gyqD2T0s

 

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=6mKitTObVTM

 

Informāciju sagatavoja:

Lilita Aleksejeva, laleksejeva2@edu.riga.lv

Bērnu un jauniešu centra “Rīgas Skolēnu pils”

pulciņa “Filmu darbnīca” interešu izglītības skolotāja

www.rsp.lv

www.facebook.com (Bjc Rīgas Skolēnu Pils)

www.youtube.com (kanāls – Rīgas Skolēnu pils)