Ar Skolēnu pils vārdu pasaulē

Sagaidot Rīgas Skolēnu pils 75 gadu jubileju, 19.februārī plkst.14.00 Rīgas Skolu muzejā, K.Barona ielā 99 tiks atklāta izstāde „Ar Skolēnu pils vārdu pasaulē” un atjaunotā Skolēnu pils vēstures foto galerija.

A3_afisa_print_green

Saprotamu politisku apsvērumu dēļ padomju okupācijas laikā starptautiskā sadarbība aprobežojās galvenokārt ar PSRS republikām. 60. gados sāka veidoties kontakti ar sociālistiskā bloka valstīm – Vācijas Demokrātisko republiku, Polijas Tautas republiku, Bulgārijas Tautas republiku.

Īpaši jāatzīmē starptautiskā sadarbība starp Rīgas Pionieru pili (RPP) un Rostokas Pionieru namu. Tā aizsākās 1968.gadā ar uzaicinājumu RPP orientieristu komandai pārstāvēt Padomju Savienību starptautiskajās sacensībās Vācijā. Atrodoties Čehoslovākijas pierobežā 1968.gada augusta notikumu laikā, mūsu cilvēkiem nācās noraudzīties uz Padomju armijas invāziju. Sadarbība ar Rostokas brīvā laika centru ir saglabājusies un arvien turpinās.

Tikai pēdējo 25 gadu laikā Skolēnu pils kolektīvu maršruti šķērsojuši gandrīz visu pasauli. Gan koru konkursi Šveicē un Itālijā, gan skolēnu teātru festivāli Polijā un Francijā, gan bērnu zīmējumu konkursi Čehijā un Japānā, gan deju festivāli Horvātijā un Turcijā, gan karatē čempionāti Spānijā un Beļģijā, gan badmintona sacensības Marokā un Gvatemalā, gan Eiropas kultūras vēstures pulciņa projekti Ungārijā un Nīderlandē, gan vēl un vēl, un vēl…

Ienāc! Pastaigāsimies kopā pa meridiāniem un paralēlēm!

 

Jāzeps Imants Vikšers,

Rīgas Skolu muzeja vadītājs

Bērnu un jauniešu centrs „Rīgas Skolēnu pils”

http://skolumuzejs.lv